Från söder till norr

Riksettan användes en gång i tiden som riksväg. Vägen övergavs till förmån för motorvägen, som byggdes någon gång på 60 talet. En tur längs denna väg tar många tillbaka till barndomens bilfärder.

Gravfält vid Toftaholm, Foto Carl-Magnus Gripenhed

Mer än bara en väg

Riksettan är mer än bara ett sätt att ta dig från A till B. Det är en mycket vacker väg, där du längs vägen ser landsbygd, skog och sjöar. Men också mängder av kulturhistoriska lämningar som gamla borgar, gravhögar och runstenar.

Riksettan, turistväg, riksettanrallyt, jönköping, Örkelljunga

Besök genuina pärlor

Mellan Örkelljunga och Jönköping är vägen markerad med gula skyltar. Längs vägen finns också möjlighet till stopp på besöksmål som bland annat muséer, caféer, älgparker och loppisar.

Välkommen till turistväg Riksettan

En njutbar resa längs en historisk väg genom ett levande landskap.

Hallsjö, Riksettan, Kyrkoruin, Ljungby

 

Välkommen till turistväg Riksettan

En väg som alltid är öppen för dig när du kommer. Redan för mycket längesedan var ån Lagan, och stigen längs med ån, en av landets viktigaste vägar. Via ån kom de första jägarna när inlandsisen drog sig tillbaka. På stigen längs ån marscherade trupper och färdades både kungar och stråtrövare. Mot slutet av 1600-talet påbjöds skjutshållning och gästgiverier svarade för kost och logi för de resande. Idag kan man känna historiens vingslag längs vägen, inte minst när det gäller forntida lämningar. Förutom att vägen går parallellt med E4:an följer den vackra sjöar och ån Lagan under den 17 mil långa färden. 

Från Örkelljunga i söder till Jönköping i norr!

Örkelljunga

I Örkelljunga lockar både Fedingesjön och Hjelmsjön till bad eller varför inte golfspel på Woodland Country Club som dessutom har en prisbelönt restaurang. Vid Sjöhult minner gränsstenen om den forna riksgränsen mellan Sverige och Danmark. Vissa hävdar att detta område är ett av de mest krigshärjade i hela världen!
Örkelljunga kommuns webbplats

Markaryd

I Markaryd finns Centralkonditoriet som inte genomgått några stora förändringar sedan Riksettan bytte namn till E4:an 1962. Härifrån är det inte heller långt till Smålandet där du i egen bil kan färdas på älg- eller bisonsafari.
Markaryd kommuns webbplats

Ljungby

Ljungby med både stora och små affärer har tre unika museer; Ljungbergsmuseet, Sagomuseet och Begravningsmuseet. Längs vägen finns gårdsbutiker, antikvitetsaffärer och ”loppisar”. Vid stadens södra infart har visserligen Motell Stadt försvunnit men den modernistiska skylten i betong påminner om 60-talets underbara formspråk.  Precis vid skylten ligger också infarten till Minivärlden  (modelljärnvägar). Har du missat att äta ostkaka på Sussies Café i Flattinge norr om Ljungby, kan du inte på fullt allvar säga att du varit i Småland!

Värnamo
 

Att långsamt närma sig Värnamo söderifrån på Riksettan, längs sjön Vidösterns strand känns precis som att färdas på Route 66. Vid Osudden i norra änden av sjön finns en vacker badplats. Precis vid den södra infarten till Värnamo ligger Vandalorum, en fantastisk mötesplats för konst och design. Väl inne i Värnamo förstår du varför staden ibland  kallas ”designstaden”. Här finns två av Skandinaviens  främsta möbeldesignföretag, Bruno Mathsson center och Källemo och designhotellet Scandic Värnamo som redan på 50-talet kallades ”Ettan vid Riksettan”. Dessutom finns i Värnamos centrum mängder av caféer och gott om restauranger.

Värnamo kommuns webbplats

Vaggeryd

Längst norrut på Riksettan kommer du till Vaggeryds kommun med bland annat orterna Vaggeryd och Skillingaryd. På den sistnämnda orten finns många spännande militära byggnader och framförallt Skillingaryds skjutfält där 10.000-tals svenska soldater övat. I Byarum måste du besöka kyrkan med sin spännande historia men här finns framförallt Byarums bruk med en gjutteknik vars historia är mer än 1000 år gammal.
Vaggeryd kommuns webbplats