Kulturmiljö

I Ljungby kommun finns många unika kulturmiljöer. Här hittar du tips om hur du kan hitta till de spännande miljöerna.

Lagans textilfabrik
Berättarbord.

Berättarbord

På berättarborden kan du läsa om spännande händelser och se bilder från förr - på platsen där det skett! Berättarborden finns på flera platser i Ljungby kommun. På webbsidan Berättarbord hittar du mer information och kartor. 

Sagobygden

Sägenplatser i Sagobygden

Ljungby är en del av Sagobygden, ett landskapfullt av oknytt och spännande berättelser. Upptäck spännande utflyktsmål - jättekast, drakskatter och trollträd. Upplev natursköna platser, glömda sevärdheter och lär dig om hur människor levde och bodde förr i tiden. Ett tips är att prova på geocaching, skattjakt med gps. Besök Sagobygdens webbsida för kartor och mer information.

 

 

Riksintressen

I Ljungby finns åtta områden som är riksintresseområden med höga kulturmiljövärden. På Länsstyrelsens webbsida hittar du mer information om riksintresseområdena.

Byggnadsminnen

I Ljungby kommun har Länsstyrelsen i Kronobergs län förklarat tre byggnader som särskilt intressanta byggnadsminnen. Byggnaderna är  Hamneda gamla gästgiveri, Sällebergs herrgård i Ryssby och Sven Ljungbergs föräldrahem på Kungsgatan i Ljungby.

Runstenar

I Ljungby kommun finns flera unika runstenar.
På länsstyrelsens webbsida hittar du information om runstenarna. Här finns även kartor som hjälper dig att hitta rätt.

Fler kulturmiljöer

På sidan Sevärdheter hittar du information om kyrkor, museer och kulturmiljöer.

Länkar

Kulturmiljöprogram