Kulturmiljö

Odlingslandskap, gravkullar och runstenar. I Ljungby kommun finns många unika kulturmiljöer. Här hittar du tips om hur du kan hitta till de spännande miljöerna.

Labyrinten i Vittaryd.
Berättarbord.

Berättarbord

På berättarborden kan du läsa om spännande händelser och se bilder från förr - på platsen där det skett! Berättarborden finns på flera platser i Ljungby kommun. På webbsidan Berättarbord hittar du mer information och kartor. 

Runstenar

I Ljungby kommun finns flera unika runstenar. På länsstyrelsens webbsida hittar du information om runstenarna. Här finns även kartor som hjälper dig att hitta rätt.

Sägenplatser i Sagobygden

Ljungby är en del av Sagobygden, ett landskapfullt av oknytt och spännande berättelser. Upptäck spännande utflyktsmål - jättekast, drakskatter och trollträd. Upplev natursköna platser, glömda sevärdheter och lär dig om hur människor levde och bodde förr i tiden. Ett tips är att prova på geocaching, skattjakt med gps. Besök Sagobygdens webbsida för kartor och mer information.

Tutaryds kyrka.

Riksintressen

I Ljungby finns åtta områden som är riksintresseområden med höga kulturmiljövärden. På Länsstyrelsens webbsida hittar du mer information om riksintresseområdena.

Byggnadsminnen

I Ljungby kommun har Länsstyrelsen i Kronobergs län förklarat tre byggnader som särskilt intressanta byggnadsminnen. Byggnaderna är  Hamneda gamla gästgiveri, Sällebergs herrgård i Ryssby och Sven Ljungbergs föräldrahem på Kungsgatan i Ljungby.

Fler kulturmiljöer

På sidan Sevärdheter hittar du information om kyrkor, museer och kulturmiljöer.

Länkar