Vanliga frågor och svar

Här har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna vi får.

Bolmsö, båt, fiske, Ljungby
Sagomuseet, ljungby, visitljungby

Kostar det något att parkera i Ljungby?
Det är gratis att parkera i Ljungby, men du behöver en P-skiva på de flesta parkeringar. P-skivan finns att hämta på Ljungby Tourist Center eller i brevlåda utanför.

Var finns det offentliga toaletter i Ljungby?
Det finns en offentliga toalett på Stationsgatan i Ljungby. Det är gratis att besöka toaletten som är öppen dygnet runt, årets alla dagar och består av en vanlig toalett och en tillgänglighetsanpassad toalett

Vilka är de största museerna Ljungby?

Ljungbergmuseet: Konstmuseum med konst från Sven Ljungberg och Ann Margret Dahlqvist-Ljungberg, flera större utställningar i samarbete med andra konstmuseer.
Sagomuseet: Sagomuseet levandegör den muntliga berättartraditionen i Sverige. Sagomuseet är ett roligt och spännande museum för både barn och vuxna.
Ljungby Museum: Här kan man följa Ljungbys historia. Här finns bl.a. en unik samling bonadsmålningar, Sjölinska salongen och en egen avdelning tillägnad Kristina Nilsson.
Begravningsmuseet: Visar seder och bruk vid död och begravning under 1800- och 1900-talen.

Vad kan man hitta på med barnen?
Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna här men populärt bland barnen brukar vara bland annat älgparkerna där man kan se skogens konung eller kanske den ekologiska bondgården i Skifteryd med olika djur och under sommaren gårdscafé. Kommunen erbjuder också under sommartid många möjligheter till bad i de många sjöarna, föredrar man hellre att bada inomhus finns Sunnerbohallens sim- och sporthall med inomhusbassänger och äventyrsbad. I Lagan finns ett lekland om barnen vill leka inomhus och runt om i kommunen finns flera fina lekplatser. Eller kanske bara åka ut i naturen och ha en härlig picknick! Något som också uppskattas av många barn och vuxna är att följa Sagomuseets sägenplatser runt om i kommunen. Upplev Smålands alla sägner på ett spännande och naturnära sätt.

Fiske

Vad kan man göra runt Bolmen?
Bolmen som är Sveriges 10:e största sjö bjuder på mycket mer än bara bad och fiske. Förvisso är det många som fiskar i Bolmen och då främst gädda, gös och Abborre. Naturen runt Bolmen erbjuder många saker att sysselsätta sig med, vandra i något av naturreservaten eller vandra runt hela sjön utmed Bolmenmarschen eller kanske cykla Bolmen runt. Man kan också hyra båt och kryssa runt bland de 365 öarna eller paddla kanot och vill man så går det att följa Lagaleden hela vägen till västkusten. Vill man bara ut med motorcykeln eller ta en tur med bilen passar vägarna runt Bolmen bra till detta.  

Vilka tider avgår Bolmsö-färjan?
Tidtabell: Turlista Bolmsö - Sunnaryd

Vilka fiskekort säljs på Ljungby Tourist Center?
På turistbyrån kan du köpa fiskekort till Bolmens fiskevårdsområde, Kösen, Lagan/Skålåns fiskevårdsområde, Lagan/Hamneda fiskevårdsområde, Vidösterns fiskevårdsområde, Hängasjöns fiskevårdsområde, Bräkentorps fiskevårdområde, Torpa fikevårdområde, Hjärtanässjön, Furen och Tjurken.

Vilka övernattningsmöjligheter finns?
Ljungby erbjuder flera övernattningsmöjligheter, hotell, vandrarhem, Bed & Breakfast, camping eller stuga, valfriheten är stor. På webbsidan Bo hittar du flera alternativ. Vill du ha hjälp att hitta ditt boende ring oss! 

Turistbyrån i Ljungby.

Ljungby Tourist Center är öppet året runt och det finns information/broschyrer om hela Sverige, välkommen in för att se om vi har det just du söker.