En tur på landet

I Ljungby finns många möjligheter till att verkligen uppleva det "sanna landslivet". Besök en gårdsbutik, inhandla fina råvaror, klappa gårdsdjur eller ta en familjetur med flera stopp. Vi har saker som passar både vuxna och barn.

Ta en lokal utflykt vid Kastebergs gårdsbutik i Össlöv

På Kastebergs Gård kan du träffa lantdjur och handla lokalproducerad mat. I sortimentet finns nötkött, sprättägg, ostkaka, honung, potatis, grönsaker, äppelmust, sylt, marmelad, gräddglass, sorbet och yoghurtglass, handgjutna ljus tillverkade i 100% stearin och annat hantverk så som dockkläder och barnkläder. Dessutom är Kastebergs Gård återförsäljare åt Svenska Foder och säljer hela deras sortiment av foder och tillbehör till djur och trädgård.

På Kastebergs Gård kan du få bekanta dig med griskultingar, hönor av olika raser, kycklingar, kor och kalvar, kaniner, katter och hundar. Inte bara titta på dem utan hålla om dem, klappa dem om du vågar. Och du kan se hur man arbetar med stora och små jordbruksmaskiner. Hur man arbetar i skogen och på åkrarna. Titta in i lager och ladugård, se på flera intressanta saker som hör till bondelivet. Ett måste för barnfamiljer. 

Vid gården står även ett soldattorp. Gå in i den låga stugan och se hur soldater levde i två rum med sovrum, kök, barnkammare, arbetskammare för att spinna, väva, laga, reparera kläder och skor. Stugan var oftast också hem för en stor mängd barn. 

I byn Össlöv kan du även besöka Smålands största skeppssättning, som ligger utmed vägen till Kastebergs Gårdsbutik. På gårdsbutiken finns vidare en kopia av Sveriges äldsta fällkniv, vilken hittades i en kvinnograv.

Vill du ha mer tips på rundor och intressanta besökmål i närheten av Kasteberg kan du fråga personalen på gårdsbutiken.

Mer info om Kasteberg gårdsbutik

Familjeutflykten

Är du intresserad av se naturen, göra en tripp med bil eller cykel rekommenderar vi varmt turistbyrån egna Familjeutflykt. Här får du massvis med tips på småställen man kan besöka runt om i kommunen. Familjeutflykten passar perfekt för barnfamiljer som vill göra enstaka besök eller lägga en hel dag på en rundtur i Ljungby kommun. 

Besök våra museer, gårdsbutiker, älgparker, loppisar eller varför inte prova på geocaching? Familjeutflykten erbjuder något för alla smaker. Det är ett utmärkt sätt att se sig om i naturen och landsbygden samtidigt som man får tips om guldkorn som man kanske missar annars!

Karta på utflykten med information och vägbeskrivning till de olika stoppen kan du hämta på turistbyrån, eller kan du ta del av den i digitalt format här. 

Sällebergs gård

Sällebergs gård är en väldigt mysig och lantig gårdsbutik i Ryssby. I butiken hittar du bland annat vackra lammskinn, stolsdynor, boor, pälskragar, ullplädar, sjalar, halsdukar, vantar och sockar. Här får du också möjligheten till att köpa styckfruset lammkött och varmrökt och färskfrusen Regnbågslax och Laxöring. Allt kött kommer från butikens egna djur. Passa också på klappa de söta lammen som går precis bredvid gården. 

Mer information om Sällebergs gård